Je donaties inzetten als marketing, is dat wel oké?

Goede vraag! Veel ondernemers twijfelen hierover. Maar het korte antwoord is: ja, je mag het absoluut laten zien. Sterker nog, het is juist slim om dat te doen — voor het goede doel én voor je bedrijf. We leggen uit waarom.


Goed doen én goed laten zien

Sommige ondernemers zijn bang dat het opschepperig overkomt als ze vertellen over hun donaties. Dat snappen we wel, maar die angst is eigenlijk nergens voor nodig. Door open te zijn over je steun aan een goed doel, vergroot je de impact. Niet alleen voor jouw bedrijf, ook voor het goede doel. We leggen je graag uit hoe dat werkt.


Extra spotlight voor het goede doel

Als je laat zien dat je doneert, krijgt het goede doel meteen gratis reclame. Klanten, volgers of leveranciers ontdekken het doel via jou. Misschien raken ze wel enthousiast en gaan ze zelf ook geven. Zo wordt de impact nog groter.


Maakt je motivatie uit?

Voor het goede doel maakt het niks uit waarom je doneert. Of je nu geeft uit pure vrijgevigheid of omdat je er ook een sterker merk van krijgt — die donatie maakt nog steeds een groot verschil. Of dat nou zorgt voor schoolboeken, warme maaltijden of medische hulp, de hulp is even waardevol.


Stabielere donaties, omdat je niet zomaar stopt

Als je je donaties slim koppelt aan bijvoorbeeld aankopen, reviews of klantacties, ontstaat er een stabiele stroom aan donaties. Dat is voor goede doelen superfijn, want zo weten ze beter waar ze op kunnen rekenen. En voorspelbaarheid is voor hen goud waard.

Zonder die link met je bedrijf, blijft het vaak bij losse giften. Dat is ook welkom, maar het is minder zeker of en wanneer die komen.



En ja, jouw bedrijf profiteert ook

Dat is helemaal oké! Klanten kiezen steeds vaker voor bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. En ook als werkgever scoor je pluspunten als je laat zien dat je iets terugdoet voor de wereld. Zeker bij jonge talenten kan dat net de reden zijn om bij jou te komen werken.


Het gaat om hóé je het vertelt

Wil je echt voorkomen dat het borstklopperig voelt? Zorg dan dat je het goede doel en de impact centraal zet — en niet alleen hoe geweldig jij wel niet bent. Kies ook een doel dat logisch past bij jouw bedrijf. Zo voelt het oprecht en geloofwaardig.


Samenvatting: mag je vertellen over je donaties?

Zeker weten! Als je het goed aanpakt, is het geen borstklopperij maar juist een slimme manier om meer impact te maken. Het goede doel krijgt meer bekendheid, jouw bedrijf laat zien dat het ergens voor staat, en samen maak je de wereld een beetje mooier. Iedereen blij.

Wil je meer tips over hoe je dit slim aanpakt? Check dan onze handleiding cause marketing, lees ons blog "Zijn onbaatzuchtige donaties meer waard?" of doe mee met de gratis mini-cursus.

Heeft dit je vraag beantwoord? Bedankt voor je feedback. Er was een probleem bij het versturen van je feedback. Probeer het aub later nogmaals.

Nog steeds hulp nodig? Contact opnemen Contact opnemen